Brambory jsou jednou ze čtyř nejvýznamnějších plodin světa a pro nás, Evropany, si troufám říct, že tou nejvýznamnější. Brambory hýbou v poslední době světem a není se co divit. Čím více lidí je alergických na lepek, tím více jich zařazuje brambory na první místo svého stravování. Ale není to jen o tom, již v pozdním středověku produkce brambor pomáhala chránit obyvatelstvo před hladomorem, protože jsou nenáročné na pěstování a obsahují mnoho živin a prospěšných látek. A tak není divu, že je z brambor možné vytvořit nekonečné množství pokrmů, jídel a příloh.
V této kapitole se zaměříme na brambory jako přílohu. Kromě klasických vařených nebo bramborové kaše, které známe všichni, si představíme několik netradičních variant, jak si brambory vychutnat.
~ ~ ~ ~ ~
Vybereme menší brambory, dobře je omyjeme a překrojíme napůl. V pekáči, vyloženém pečícím papírem brambory promícháme společně s hrubozrnnou solí a čerstvým rozmarýnem. Pokropíme troškou vody a pečeme v troubě na 160°C zhruba 25 minut. Místo rozmarýnu můžeme použít i tymián.
~ ~ ~ ~ ~
Brambory a celer v poměru 1:1 očistíme a nakrájíme na stejně velké kousky. Společně uvaříme v osolené vodě doměkka, scedíme a rozšťoucháme společně s máslem a posekanými bylinkami.
~ ~ ~ ~ ~
Brambory oloupeme a uvaříme. Scedíme, přidáme máslo a osolíme. Ještě horké rozšleháme elektrickým šlehačem na pyré. Pyré necháme trochu vychladnout a pak jej naplníme do cukrářského sáčku. Z bramborového pyré vytvoříme na plechu, vyloženého pečícím papírem, cukrářským sáčkem malé kopečky, které pečeme v troubě při 180°C 15-20 minut.
~ ~ ~ ~ ~
0,5kg brambor oloupeme a nastrouháme najemno. Z nastrouhaných brambor vymačkáme vodu a smícháme s 2 vejci, špetkou soli a 100g hladké mouky. Z těsta tvoříme na plechu, vyloženého pečícím papírem, lžící malé kopečky a pečeme v troubě na 160°C podle velikosti 15-20 minut.
~ ~ ~ ~ ~
0,5kg brambor oloupeme a nakrájíme na slabší plátky. Uvaříme doměkka v 0,5 litru mléka s trochou soli. Poté scedíme a vyskládáme do pekáčku. Nastrouháme 250g nízkotučného sýra, trochu si necháme na posypání brambor, zbytek smícháme s polovinou mléka a okořeníme muškátovým oříškem. Mlékem zalijeme brambory, posypeme zbylým nastrouhaným sýrem a zapečeme v troubě na 160°C zhruba 30 minut.
~ ~ ~ ~ ~
0,5kg brambor uvaříme ve slupce a oloupeme. Ještě teplé je nastrouháme a smícháme s 1 vejcem, špetkou soli a hladkou moukou tak, aby vzniklo pevnější, vláčné těsto. Z těsta odkrajujeme kousky, které vytvarujeme na placky a pečeme na nižším stupni na nepřilnavé pánvi po obou stranách. Protože nemůžeme použít k pečení olej, je důležité péct placky pomalu, aby se nepálili.
~ ~ ~ ~ ~
Očistíme mrkev, nakrájíme jí na větší kousky a uvaříme do poloměkka. Rozkrojíme cuketu, zbavíme jí semínek a nakrájíme na větší plátky. Vybereme menší brambory, omyjeme je, rozkrojíme napůl a vložíme do pekáče, vyloženého pečícím papírem. Přidáme cuketu a mrkev, osolíme, pokapeme olivovým olejem a vše promícháme. Pečeme v troubě při 160°C asi 25 minut.
~ ~ ~ ~ ~
Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout a oloupeme. Nakrájíme je na širší plátky a postupně skládáme na plech, vyložený pečícím papírem a prokládáme sýrem. Navrch dáme zbylý sýr a zapečeme v troubě na 160°C zhruba 20 minut.
Zavázali jsme se, že bude kuchařka vždy zdarma a na tomto nic měnit nehodláme. Ale při stále se zvyšujících nákladech na provoz tohoto webu se obracíme na Vás vás. Abychom pro Vás mohli nadále spravovat tyto stránky a pracovat na dalším rozvoji, potřebujeme Vaši pomoc. Pokud se Vám naše kuchařka líbí a chtěli byste ji podpořit, tak můžete na náš účet 1117271044/3030. Jsme vděčni za každý, i jakkoli malý příspěvek.
Vaše Jednoduchá kuchařka.
Pracujeme na nové kuchařce pro dietu pankreasu. Dobrá zpráva pro vás je, že recepty jsou vhodné i pro jaterní dietu, takže si je budete moct dopřát i vy.
Mrkněte na web pankreatitida.cz, kde budou postupně přibývat recepty.
Text © 2019 Lukáš Zach
Fotografie © 2019 Lukáš Zach
Všechna práva vyhrazena.
Veškerý obsah je chráněn autorským zákonem.
Kopírování a rozšiřování textu nebo fotografií bez svolení autora je zakázáno.